"SAMO SVOJA: SONJA SAVIĆ"

11. mart 2013.

 
 
 
  Otvaranje izložbe je u ponedeljak, 11. marta u 19:00 u holu ispred bioskopske dvorane Doma omladine Beograda. Ulaz je slobodan.

"SAMO SVOJA: SONJA SAVIĆ" naziv je multimedijalnog događaja posvećenog ovoj jedinstvenoj umetnici koji će se održati u Domu omladine Beograda od 11. do 19. marta. U holu ispred bioskopske dvorane DOB-a biće postavljena dokumentarna izložba koju će činiti po prvi put izloženi, ekskluzivno za ovu priliku odabrani njeni lični predmeti, fotografije, autorski video radovi kao i multimedijalna instalacija.

Sonja Savić, umetnica koja je obeležila svoje vreme filmskim ulogama, jedinstvenom pojavom i stavom, definitivno nije bila čovek materije. Nije skupljala umetnička dela, ona ih je inspirisala. Nije pratila modu, imala je svoju ličnu modu. Radničke pantalone sa kanapom umesto kaiša i kačketi iz Balkanske ulice, malo prerađeni – to je bio Sonjin modni ideal, uniforma za mladog glumca - istraživača i akrobatu.
Njen jezik i način razmišljanja nije potekao ni iz jedne knjige, iako ih je strastveno čitala. Imala je svoj jezik, i samo njoj svojstven način povezivanja znanja. Sonjina kritika društva bila je lična, samo njena – nepovoljna za bilo kakvu ideološku upotrebu.

Nije lako predmetima predstaviti ličnost koja bi sve stvari ovog sveta zamenila za dugačke termine u montaži. “Ako čoveka pamtimo po utiscima koje ostavlja na druge ljude, mogu reći da je Sonja ostavila šumu utisaka za sobom”- rekao je jedan Sonjin prijatelj. SAMO SVOJA: SONJA SAVIĆ – dokumentarna izložba i prikazivanje filma predstavljaju podsetnik na snažne utiske koje je u mnogima ostavila Sonja Savić, neponovljiva ličnost naše kulture.

Izložbu "SAMO SVOJA: SONJA SAVIĆ" možete videti od 11. do 19. marta 2013 u Domu omladine Beograda. Radno vreme izložbe: 10:00 – 20:00.

Koncept: Boban Jevtić, Nenad Veličković, Dragana Kanjevac. // Instalacija: Mateja Ristić.
Organizacija: Dom omladine Beograda, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ Čačak, Bastards Production Beograd

Kao prateći deo programa izložbe, od 11 do 19. marta, u 19:00 i 21:00 u Velikoj sali Doma omladine prikazivaće se film “Sonja”, u režiji Dragane Kanjevac. Cena ulaznice: 150 dinara.

 
 

koncerti


Denis & Denis
Mikser House

07. mart 2013.




Ne, nije to bilo zbog 08. marta, kada je sve "prštalo" od namenskih koncerata (da ne spominjem imena, prepoznaće se). Ovo je bio početak povratničke turneje ultimativnog elektropop benda 80-tih, grupe
Denis & Denis
...